Kuinka Meni Vuoden 1952 Olympialaiset Oslossa

Vuonna 1952 VI talviolympialaiset pidettiin Oslossa. Myös Italian kaupunki Cortina d'Ampezzo ja Lake Placid (Yhdysvallat) taistelivat oikeudesta pidättää heitä, mutta KOK: n jäsenet eivät päättäneet olla heidän puolestaan. Neuvostoliiton urheilijat eivät osallistuneet olympialaisiin, koska hallitus pelkäsi liian matalia tuloksia, mikä voisi vaikuttaa kielteisesti maan maineeseen.

Kuinka meni vuoden 1952 olympialaiset Oslossa

Oslon VI talviolympialaisissa pelattiin vain 22 mitalia 8 urheilulajissa. Kilpailuja järjestettiin erityisesti rattikelkassa, pikaluistelussa ja alppihiihdossa, maastohiihdossa, taitoluistelussa, jääkiekossa, mäkihypyssä ja pohjoismaissa. Luuranko suljettiin talvipeliohjelmasta.

Mielenkiintoista on, että Oslon olympialaisten paras suorituskyky oli sen isännät, norjalaiset. He onnistuivat voittamaan eniten palkintoja, mukaan lukien 7 kulta-, 3 hopea- ja 6 pronssimitalia. Amerikka oli toisella sijalla. Yhdysvaltain urheilijat saivat 4 kulta-, 6 hopea- ja 1 pronssimitalia. Kolmanneksi sijoittuivat suomalaiset urheilijat, jotka voittivat 3 kulta-, 4 hopea- ja 2 pronssimitalia.

Edellä lueteltujen pääurheilulajien lisäksi vuoden 1952 talviolympialaisten ohjelmassa oli esittelypallokiekkokilpailuja. Niihin osallistui urheilijoita Ruotsista, Norjasta ja Suomesta. Turnauksen voittaja oli Ruotsi, joka pääurheilulajeissa voitti vain 4 pronssimitalia eikä yhtään hopea- ja kultamitalia, joten ruotsalaiset urheilijat pystyivät miellyttämään maanmiehiä. Bandy-turnauksen toiseksi sijoittui Norja, ja kolmas sijoittui suomalaisille.

Vuoden 1952 talviolympialaisilla oli useita mielenkiintoisia piirteitä. Tärkein näistä oli naisten hiihtokilpailujen järjestäminen. Silloin ensimmäistä kertaa olympialaisten historiassa urheilijat pystyivät todistamaan itsensä paitsi alppihiihdossa myös 10 km: n kilpailuissa. Lisäksi Norjassa he protestoivat voimakkaasti naisten pääsyä näihin kilpailuihin, mutta tässä asiassa olympialaisten isäntänä toimivan maan edustajien mielipiteitä ei otettu huomioon.

Murtomaahiihtoon osallistui 20 urheilijaa 8 maasta. Suomalaisten hiihtäjät menestyivät parhaiten: he saivat kaikki kolme mitalia. Ensimmäisen sijan sai Lidia Viderman, toisen - Mirja Hietamies ja kolmannen - Siiri Rantanen. Yleensä kilpailun tulosten mukaan suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset hiihtäjät olivat eturintamassa jättäen kilpailijansa muista maista kaukana.