Kuinka Meni Vuoden 1928 Olympialaiset Amsterdamissa

Vuonna 1928 kesäolympialaiset pidettiin Alankomaiden pääkaupungissa Amsterdamissa. Tämä kaupunki vaati pääkaupungin asemaa jo vuosina 1920 ja 1924, mutta luovutti Pariisiin ja Antwerpeniin. Tällainen pitkä kilpailuun valmistautuminen mahdollisti olympialaisten järjestämisen korkealla tasolla.

Kuinka meni vuoden 1928 olympialaiset Amsterdamissa

Peliin osallistui 46 maajoukkuetta. Ensimmäistä kertaa ensimmäisen maailmansodan jälkeen saksalainen joukkue kutsuttiin kesäolympialaisiin. Valtiot, kuten Malta, Panama ja Rhodesia (nykyisin Zimbabwe), osallistuivat tällaisiin kilpailuihin ensimmäistä kertaa historiassa. Neuvostoliitto ei pystynyt ratkaisemaan osallistumisjärjestystä Kansainvälisen olympiakomitean kanssa ja pysyi silti kilpailun ulkopuolella.

Näissä peleissä jotkut olympialaisten perinteet perustettiin ensimmäistä kertaa. Erityisesti olympialaisten liekki syttyi. Myös joukkueiden kulkujärjestys kilpailun avajaisseremoniassa vahvistettiin. Ensimmäinen oli Kreikan joukkue, ja viimeinen oli sen valtion maajoukkue, jonka alueella pelit pidetään.

Yhteensä olympialaisissa järjestettiin kilpailuja 15 urheilulajissa. Naisten osallistuminen turnaukseen on laajentunut. Nyt he pystyivät esiintymään uinnin ja sukelluksen lisäksi myös yleisurheilussa ja voimistelussa. Nämä innovaatiot aiheuttivat paljon kiistoja olympiakomiteassa, mutta silti päätettiin ottaa huomioon, että naisten urheilu on yleistymässä.

Ensimmäisen sijan mitalijärjestyksessä Yhdysvallat otti. Urheilijat, sekä naiset että miehet, toivat joukkueelle eniten kultamitalia. Esimerkiksi amerikkalaisesta Betty Robinsonista tuli ensimmäinen nainen, joka voitti kultamitalin 100 m kilpailussa. Maan uimarit osoittivat erinomaisia urheilutaitoja sekä osana joukkuetta että yksittäisissä uimissa.

Toinen sija tuli Saksan maajoukkueelle. Tämän maan vesipallojoukkue sai kultaa. Myös saksalaiset painonnostajat menestyivät hyvin.

Suomi tuli kolmanneksi. Tämän joukkueen urheilijat ja painijat saivat yhteensä 8 kultapalkintoa. Mitalistien joukossa oli viime Pariisin olympialaisten voittaja Paavo Nurmi. Pelien isännän - Alankomaiden - maajoukkue sai vain 8. sijan.