Sisällysluettelo:

Koripallopeli on yksi suosituimmista maailmassa, mutta kaikki eivät voi sanoa, kuinka kauan yksi koripallopeli kestää. Neljännekset, jatkoajat, tauot, aikakatkaisut - niiden kesto on usein kyseenalainen.

Kuinka kauan koripallo-ottelu kestää?

Kuinka aika lasketaan koripallossa

Koripallo on yksi niistä urheilulajeista, joissa nettoaikaa pidetään. Tuomarin sekuntikello toimii vain, kun pallo on pelissä. Jos hän lähtee kentältä tai jos esiintyy muuta luonteista taukoja, ottelun aika pysäytetään. Sen lähtölaskenta alkaa uudelleen, kun pallo on pelissä.

Peli itsessään on jaettu neljään yhtä suureen neljännekseen. Ne voivat kestää joko 10 tai 12 minuuttia. Samaan aikaan 12 minuutin jaksoja harjoitetaan tällä hetkellä vain Pohjois-Amerikassa toimivassa kansallisessa koripalloliitossa (NBA). Kaikissa muissa turnauksissa yksi neljännes on 10 minuuttia pitkä.

Peli alkaa hyppypallolla, joka pelataan kentän keskipisteessä. Vuosineljännesten välillä on 2 minuutin taukoja. Tässä tapauksessa toinen ja kolmas vuosineljännes erotetaan pitkällä - 15 minuutin - tauolla.

Koripallokilpailun voittaa joukkue, jolla on eniten pisteitä peliajan lopussa (40 tai 48 minuuttia, säännöistä riippuen). Jos pisteet ovat samat, ylityöt määrätään (5 minuuttia lisää). Joukkueet pelaavat, kunnes voittaja selvitetään. Tasapeliä ei voi olla, joten kuluu niin monta jatkoaikaa kuin tarvitaan (yksi, kaksi, kolme jne.).

Kaikki esitetyt luvut viittaavat nettootteluajaan. Jos käytämme tavallista aikaa, koripallopeli kestää pääsääntöisesti noin 1-2 tähtitieteellistä tuntia (taukoilla, taukoilla, ylitöillä).

Erityissäännöt

Jokaiselle joukkueelle annetaan 24 sekuntia yhdestä hyökkäyksestä (NBA: ssa - 32). Aika lasketaan hetkestä, jona pallo osuu pelaajan käsiin, ja ennen kuin se vanhenee, joukkueen on päästävä eroon koripallon "kuoresta". Muuten erotuomari keskeyttää hyökkäyksen vihellyksellään ja antaa pallon toiselle joukkueelle. Hallussapito päättyy pääsääntöisesti heittoon vastustajan renkaaseen.

Lisäksi 8 ensimmäisen hallussekunnin aikana pallo on siirrettävä omalta puoliskoltasi toiselle puolelle. Heiton tai vapaaheiton aikana pallon on poistuttava koripallon pelaajan käsistä 5 sekunnin kuluessa. On myös 3 sekunnin sääntö: tämä on aikaraja, jonka kuluessa pelaaja voi olla vastustajan renkaan alla.

Pelin keston ennätys

Vuonna 2006 Pohjois-Amerikka isännöi kaikkien aikojen pisin koripallopeli. Duke- ja North Carolina -joukkueet pelasivat yli 58 tuntia suoraan lauantaiaamusta maanantai-iltaan. Ottelu pidettiin nimenomaan aikarekordin asettamiseksi, ja lipunmyynnistä saadut tulot kanavoitiin hyväntekeväisyyteen.