Kesäolympialaiset 1912 Tukholmassa

Vuoden 1912 viides olympialaiset pidettiin Tukholmassa 6. – 27. Heinäkuuta. Ruotsin pääkaupunki valittiin isännöimään pelejä Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) Berliinissä vuonna 1904 pidetyssä istunnossa.

Viidennen olympialaisten juhlat avattiin 6. heinäkuuta 1912 Kuninkaallisella stadionilla. Avajaistilaisuuteen osallistuivat Ruotsin kuningas Kustaa V ja Pierre de Coubertin. Stadionin osastot, joihin mahtuu 32 tuhatta katsojaa, olivat täynnä.

Kilpailuun osallistui 2407 urheilijaa 28 maasta. Kilpailuja pidettiin 14 urheilulajissa, mikä oli jonkin verran edellisen olympialaisten alamääriä alhaisempi, mutta kilpailujen kokonaismäärä kasvoi. Viisikilpailu ilmestyi ensimmäistä kertaa olympiaohjelmassa, ensimmäistä kertaa naisten keskuudessa järjestettiin uintikilpailuja. Tukholman olympialaisissa klassiset alat sisältyivät kilpailuohjelmaan - 4 x 100 ja 4 x 400 metrin viestikilpailut sekä 5000 ja 10000 metrin juoksut.

Kilpailu käytiin erittäin kireässä taistelussa, mutta monissa urheilulajeissa suosikit selvitettiin välittömästi. Joten 800 metrin kilpailussa ei ollut yhtäläisyyttä amerikkalaisten - James Meredithin, Melvin Shepperdin ja Ira Davenportin kanssa.

5 km: n kilpailussa suomalaisen Hannes Kolehmaisen ja ranskalaisen Jean Buenin välillä käytiin dramaattinen taistelu. Voitto ennustettiin ranskalaiselle juoksijalle, joka pystytti uuden maailmanennätyksen alkukilpailussa. Urheilija itse ei epäillyt voittoa uskoen, ettei hänellä ollut kelvollisia kilpailijoita. Heti kilpailun alkamisen jälkeen kävi kuitenkin selväksi, ettei nuori suomalainen urheilija Hannes Kolehmainen aio antaa periksi hänelle. He juoksivat koko matkan jalka jalkaan - jos toinen onnistui pääsemään eteenpäin, toinen otti hänet heti kiinni ja niin seitsemäntoista kertaa. Sekuntia ennen maalia ranskalainen onnistui pääsemään vastustajan eteen, mutta viimeisillä metreillä suomalaiset saivat hänet kiinni ja onnistuivat ylittämään maalilinjan ensin. Ranskalaisen edellisenä päivänä tekemää ennätystä parannettiin välittömästi 30 sekunnilla, mikä oli todella ilmiömäinen saavutus. Samalla olympialaisilla Hannes Kolehmainen voitti vielä kaksi kultamitalia 10000 metrin kilpailussa ja 8000 metrin maastokilpailussa.

Amerikkalaiset olivat kärjessä kuulatyössä, Patrick McDonald ja Ralph Rose voittivat kultaa ja hopeaa. Amerikkalaiset menestyivät myös 110 metrin aitajuoksussa, kultaa voitti Fred Kelly.

Painikilpailut olivat erittäin mielenkiintoisia. Otteluiden kesto rajoitettiin yhteen tuntiin, tasan ollessa tasainen voittaja määritettiin pisteillä. Mutta välierissä ja finaaleissa aika ei ollut rajoitettu, minkä seurauksena venäläisen M. Kleinin ja suomalaisen A. Asikaisen välinen taistelu kesti 10 tuntia. Suomalainen voitti. Koska hän voitti sen puolivälierissä, hänen täytyi välittömästi osallistua finaalitaisteluun ilman lepoa, jonka hän menetti ruotsalaiselle urheilijalle. Kaikki suomalaisten ja heitä tukeneiden venäläisten protestit hylättiin.

Tällä olympialaisella oli paljon tällaisia epäoikeudenmukaisia päätöksiä. Joten alkoi sataa ammuntakilpailun aikana. Ruotsalaisille ampujille järjestäjät pystyttivät välittömästi katoksen, eikä muiden maiden urheilijoita päästetty sen alle. Tämän seurauksena ruotsalaiset voittivat seitsemän kulta-, kuusi hopea- ja neljä pronssimitalia. He voittivat myös joukkueiden yleisarvostelussa ja saivat 24 kulta-, 24 hopea- ja 17 pronssimitalia.

Voittajat palkittiin Kuninkaallisella stadionilla. Mitalien luovutuksen jälkeen pidettiin juhla, johon osallistuivat kaikki kilpailun osallistujat. Pierre de Coubertin puhui tarpeesta järjestää seuraavat olympialaiset entistä järjestäytyneemmällä tavalla ja juhlia niitä ilolla ja harmonialla.