Kuinka Oli Vuoden 1912 Olympialaiset Tukholmassa

Olympialaiset Tukholmassa (Ruotsi), viides peräkkäin, pidettiin 5. toukokuuta - 27. heinäkuuta 1912. Niihin osallistui 2407 urheilijaa, mukaan lukien 48 naista, 28 maasta. Ohjelmaan sisältyi 14 urheilu- ja 5 taidekilpailua, jaettiin 102 palkintosarjaa.

Millainen oli vuoden 1912 olympialaiset Tukholmassa

Muita olympialaisia ei ole koskaan järjestetty niin perusteellisesti - he rakensivat upean stadionin, laativat kilpailuohjelman yksityiskohtaisesti. Kirjaimellisesti koko kaupunki katsoi olympialaisia, juhlava ilmapiiri vallitsi kaikkialla. Lopuksi Pierre de Coubertin näki pääideoidensa toteutumisen.

Osallistujien tulosten tiheys samoin kuin ennätysten runsaus osoittivat, että urheilijoiden kilpailu olympialaisissa on saavuttanut tason, jossa on välttämätöntä treenata kovaa voittamiseksi missä tahansa urheilulajissa.

Suuren Venäjän maajoukkueen (178 henkilöä) lähettäminen näissä olosuhteissa johti joukkueemme erittäin epäonnistuneeseen suorituskykyyn. Sanomalehdet jopa kutsuivat häntä "Sports Tsushimaksi". Epävirallisessa sijoituksessa oleva joukkue sai vain 16. sijan, ja kaikki sen vuoksi, että se oli hätäisesti henkilökuntaa.

Yhdysvaltain joukkueella oli eniten kultamitalia - vain 63 mitalia, joista 25 oli kultaa ja 19 hopeaa ja pronssia. Mitalien (65 kappaletta) kokonaismäärästä huolimatta Yhdysvallat ohitti Ruotsin (24 + 24 + 17), ja kolmannen sijan saivat Ison-Britannian urheilijat - 41 mitalia (10 + 15 + 16)).

On huomionarvoista, että Venäjään tuolloin kuulunut Suomi esitti itsenäisen joukkueen, joka lopulta otti kunniallisen 4. sija 26 mitalilla (9 + 8 + 9). Venäjällä oli vain 4 mitalia (2 "hopeaa" ja 2 "pronssia"). Mitalia oli kuitenkin vielä yksi - kultainen. Kilpailun jälkeen se luovutettiin ratsastaja Karol Rummelille. Esteiden voittamiseksi urheilija ei selviytynyt jälkimmäisestä. Tämän seurauksena hänen hevosensa putosi Rummelille. Siitä huolimatta urheilija, vahvan tahdonvoimalla, kiipesi hevosen päälle ja pääsi maaliin pitämällä jatkuvasti rintaansa kädellään. Maalin jälkeen hän menetti tajuntansa ja vietiin 5 lonkan murtumalla Tukholman sairaalaan.

Tätä draamaa seurasi Ruotsin kuningas Kustaa V, myös pelien suojelija. Hän käski henkilökohtaisesti heittää toisen mitalin ja antaa sen Rummelille suoraan sairaalan osastolle.

Myös V-olympialaisten peleissä järjestettiin ensimmäistä kertaa taidekilpailu. Ja ensimmäinen "kulta" pelien kulttuuriohjelman puitteissa myönnettiin runolle "Oodi urheilulle". Sen kirjoittajat olivat saksalainen M. Eshbach ja ranskalainen G. Hohrod, vaikka myöhemmin kävi ilmi, että "Oodi urheilulle" kirjoitti Pierre de Coubertin, ja nämä nimet olivat vain salanimiä. Joten Coubertin halusi lähentää saksalaisia ja ranskalaisia kansoja vihollisuuksien kasvavan uhan edessä.