1948 Kesäolympialaiset Lontoossa

Toisen maailmansodan aikana ei ollut olympialaisia. Ensimmäiset kesäkilpailut järjestettiin Lontoossa vuonna 1948, ja niistä tuli merkki täysimittaisen rauhallisen elämän alkamisesta, myös urheilun alalla.

1948 kesäolympialaiset Lontoossa

Lontoo valittiin pelien pääkaupungiksi huolimatta Yhdistyneen kuningaskunnan ankarasta taloudellisesta tilanteesta tänä aikana. Maassa säilyi edelleen sota-aikoina käyttöön otettu annostelujärjestelmä ruoan puutteen vuoksi. Tämä oli toinen olympialaiset Lontoossa, ensimmäinen järjestettiin vuonna 1908, eikä se eroa toisistaan.

Yhteensä kilpailuun osallistui urheilijoita 59 maasta. Saksa ja Japani kiellettiin peleistä aggressiivisina maina toisen maailmansodan aikana. Neuvostoliitto harkitsi mahdollisuutta lähettää joukkueensa kilpailuun, mutta sitä ei voitu tehdä poliittisten erimielisyyksien vuoksi. Lisäksi useat maat delegoivat urheilijansa ensimmäistä kertaa peleihin. Heidän joukossaan oli Burma, Venezuela, Libanon ja useita muita maita.

Epävirallisessa joukkuetapahtumassa Yhdysvaltain joukkue otti ensimmäisen sijan. Suurimmat menestykset ovat saavuttaneet amerikkalaiset juoksijat ja uimarit, sekä naiset että miehet. Toisen ja kolmannen sijan ottivat Ruotsi ja Ranska vahvalla etumatkalla johtajaa. Iso-Britannia oli vain 12. sija mitalien yleisarviossa maittain. Joukkue sai vain kolme kultamitalia: kaksi soutua ja yksi purjehdusta.

Suomalaisesta joukkueesta on tullut kiistaton johtaja voimistelussa. Hän voitti 6 kultamitalia, 2 hopeaa ja 2 pronssimitalia. Hevosen selässä olevien miesten kilpailut tunnustettiin ainutlaatuisiksi. Kolme suomalaista urheilijaa sai kultamitalit, vaikka alun perin sen piti antaa yksi palkintosarja.

Nyrkkeilyssä Argentiinan urheilijat voittivat 2 kultaa kerralla. Etelä-Afrikan ja Unkarin maajoukkueet saivat ylpeillä samasta määrästä palkintoja. Amerikkalaiset, jotka johtavat monia muita urheilulajeja, ovat voittaneet vain yhden hopeamitalin.

Mielenkiintoista oli se, että Englannin jalkapallojoukkue ei voinut olla mitalistien joukossa. Kulta meni Ruotsiin, hopea Jugoslaviaan ja pronssi Tanskaan.