Millainen Oli Vuoden 1960 Squaw Valley -olympialaiset

VIII talviolympialaiset pidettiin 18. helmikuuta - 28. helmikuuta 1960 Yhdysvaltain hiihtokeskuksessa Squaw Valley, joka silloin, kun hänet nimitettiin pelien isäntäoikeudeksi, ei ollut edes kaupunki. KOK: n valinta jäi kuitenkin hänelle.

Millainen oli vuoden 1960 Squaw Valley -olympialaiset

Squaw Valley ei alusta alkaen soveltunut hyvin talviolympialaisiin. Myös valmisteluvaihe viivästyi, Kansainvälinen olympiakomitea jopa mietti olympialaisten lykkäämistä. Tämän seurauksena pelit pidettiin edelleen, mutta monia tiloja ei ollut aikaa rakentaa, joten joidenkin urheilulajien kilpailu oli peruutettava. Etenkin kelkkailijat eivät aloittaneet, koska radan rakentamiseen ei ollut tarpeeksi rahaa ja aikaa.

Myös olympialaisiin tulleiden osallistujien määrä jätti paljon toivomisen varaa, heitä oli huomattavasti vähemmän kuin edellisissä peleissä - 665 urheilijaa 30 maasta. Kahdeksalla urheilulajilla pelattiin 27 sarjaa palkintoja.

KOK: n hyväksymä hymni soitettiin ensimmäistä kertaa Squaw Valleyn olympialaisissa. Yksi näiden kilpailujen piirteistä oli myös maaston korkeus - Squaw Valley sijaitsee 1889 metrin korkeudessa merenpinnasta, mikä aiheutti urheilijoille lisävaikeuksia.

Kilpailuohjelmaan sisältyi ampumahiihto, ruotsalainen Claes Lestanden voitti 20 km yksilökilpailun. Nopeuden suhteen hän hävisi 14 kilpailijalle, mutta pystyi voittamaan tarkan ampumisen ansiosta. Suomalainen Antti Tyrväinen voitti hopeamitalin, Neuvostoliiton urheilija Alexander Privalov voitti pronssin.

Neuvostoliiton olympialaiset menestyivät erittäin hyvin pikaluistelussa voittamalla 6 kulta-, 3 hopea- ja 4 pronssimitalia. Mäkihyppyissä ei ollut samanlaista kuin DDR: n urheilija Helmut Recknagel. Miesten ja naisten taitoluistelussa molemmat kulta menivät amerikkalaisille - David Jenkins ja Carol Hayes. Pariluisteluissa voiton voittivat kanadalaiset Barbara Wagner ja Robert Paul.

Jääkiekossa amerikkalaiset juhlivat voittoa, toinen sija tuli Kanadaan. Neuvostoliiton jääkiekkoilijat ottivat kolmannen sijan, hävinneet Yhdysvaltain maajoukkueelle pisteillä 2: 3 ja Kanadalle 5: 8. Maastohiihto ei ollut kovin onnistunut Neuvostoliiton urheilijoille, Maria Gusakova voitti ainoan kultamitalin 10 km kilpailussa. Hopea ja pronssi saivat myös Neuvostoliiton hiihtäjät Lyubov Kozyreva ja Radya Eroshina. Samat urheilijat voittivat toisen hopeamitalin joukkueen viestissä.

Kilpailun tulosten mukaan Neuvostoliiton urheilijat ottivat ensimmäisen sija joukkuekilpailussa, kun he voittivat 7 kulta-, 5 hopea- ja 9 pronssimitalia, luistimet tekivät pääpanoksen voittoon. Toiseksi sijoittui Saksan yhdistetty joukkue, johon kuuluivat olympialaiset Saksasta, Saksan demokraattisesta tasavallasta ja Länsi-Berliinistä. He voittivat 4 kultamitalia, 3 hopeaa ja 1 pronssin. Kolmas sija tuli USA: n urheilijoilta - 3 kultamitalia, 4 hopeamitalia ja 3 pronssimitalia.