1998 Talviolympialaiset Naganossa

Japanin kaupunki Nagano valittiin järjestämään vuoden 1998 talviolympialaiset kansainvälisen olympiakomitean vuonna 1991 pidetyssä istunnossa Birminghamissa. Ennen tätä talviolympialaiset pidettiin Japanissa 26 vuotta sitten Sapporossa.

1998 talviolympialaiset Naganossa

Tämä Naganon olympialaiset olivat urheilijoiden ja osallistujamaiden lukumäärältään massiivisimmat edellisistä talopeleistä. Siihen osallistui 72 maata ja yli 2300 urheilijaa. Pelien aattona YK: n yleiskokous kehotti maita keskeyttämään kaikki sisäiset ja kansainväliset konfliktit. Olympialaisten tunnus oli lumihiutale kukka, jossa jokaisessa terälehdessä oli kuvattu tietyn urheilulajin edustajia.

Näiden kilpailujen suurin yllätys oli voimakkuuden 5 maanjäristys 20. helmikuuta. Onneksi kukaan olympialaisista ei loukkaantunut. Tärkeä tapahtuma oli NHL: n ja KOK: n välinen sopimus, joka antoi vahvimman jääkiekkoliigan urheilijoille mahdollisuuden kilpailla olympialaisissa.

XVIII-kisojen urheilijat kilpailivat 14 urheilulajissa. Olympialaisten mestaruusohjelma sisälsi ensimmäistä kertaa curlingia, lumilautailua ja naisten jääkiekkokilpailuja. Urheilijat eksoottisista maista talviurheiluun - Brasilia, Uruguay ja Bermuda - osallistuivat olympiakilpailuihin Naganossa. Japanilainen nainen Ionico Kasai suoritti näyttelyhypyn, josta tuli ensimmäinen nainen, joka sai tällaisen kunnian.

Pelattiin ennätysmäärä mitalia - 68 sarjaa. Eniten mitalia (29) voitti saksalaiset urheilijat, toiset norjalaiset 25 mitalilla, kolmannet venäläiset 18 mitalilla. Venäläiset hiihtäjät onnistuivat voittamaan kaikilla aloilla. Larisa Lazutina voitti kolme kultamitalia, yhden hopean ja yhden pronssin. Olympialaisten isännät saivat vain 7. sijan mitalijärjestyksessä.

Naganon olympialaisten kynnyksellä keksittiin uusi luistimalla korotettu luistelumalli, jonka avulla urheilijat pystyivät kirjoittamaan maailmanennätyksensä pikaluistelussa. Amerikkalainen taitoluistelija Tara Lipinski, 15, voitti kultaa sinkuissa ja tuli kaikkien aikojen nuorimmaksi talviolympialaisten voittajaksi.

Päätösseremoniaan käynnistettiin ilotulitus, jossa oli 5000 harvinaista kauneutta sisältävää korkealla olevaa latausta.