Missä Vuoden 1968 Talviolympialaiset Pidettiin

Vuonna 1968 kansainvälinen olympiakomitea uskoi pelien järjestämisen jälleen Ranskalle. Tänä vuonna Grenoblesta on tullut talviurheilun kansainvälisten urheilukilpailujen pääkaupunki.

Missä vuoden 1968 talviolympialaiset pidettiin

Lopullinen päätös siitä, että pelit pidetään Grenoblessa, tehtiin Kansainvälisen olympiakomitean (IOC) kokouksessa vuonna 1964. Grenoblen kilpailijat olivat Japanin Sapporon kaupunki, Norjan pääkaupunki Oslo ja Lake Placid, joka sijaitsee Yhdysvalloissa. Ranskan hiihtokeskus voitti pienellä erolla kilpailun viimeisellä kierroksella Kanadan kaupungin Calgaryn kanssa.

Neljän vuoden aikana Grenobleen rakennettiin useita erityisiä urheilutiloja peleille, esimerkiksi Olympiastadion. Alppihiihto- ja kelkkaradat olivat jo aiemmin olemassa, mikä mahdollisti olympialaisiin valmistautumisen taloudellisten kustannusten pienentämisen.

Vain 37 osavaltiota osallistui peleihin. Tämä kilpailu oli debyytti Marokon joukkueelle. Lisäksi vuoden 1968 olympialaiset olivat ensimmäiset, joihin Saksan demokraattisen tasavallan ja Saksan liittotasavallan joukkueet osallistuivat erikseen.

Norja otti ensimmäisen sija epävirallisessa mitalijärjestyksessä, mikä heijasti tämän joukkueen urheilijoiden korkeaa koulutustasoa talviurheilussa. Mikä parasta, norjalaiset hiihtäjät näyttivät itsensä. Luistelijat ja ampumahiihtäjät toivat myös useita mitaleja.

Toinen, vain yhden mitalin viiveellä, oli Neuvostoliitto. Neuvostoliiton maajoukkue sai kultaa. Neuvostoliiton luistelijat esiintyivät erinomaisesti. Lyudmila Belousovan ja Oleg Protopopovin pari saavutti ensimmäisen sijan, kun taas Tatyana Zhuk ja Alexander Gorelik tulivat toiseksi. Yksi kulta meni myös Neuvostoliiton urheilijalle mäkihyppyjä varten, mikä oli merkittävä menestys Neuvostoliitolle tällä alalla.

Kolmas oli isäntämaan Ranskan joukkue. Lähes kaikki maajoukkueen mitalit ovat tuoneet hiihtäjät, joiden taso Ranskassa on perinteisesti korkea. Yhdysvaltain joukkue toimi melko keskimäärin ja sijoittui 9. sijalle. Maan ainoan kultamitalin toi taitoluistelussa esiintynyt Peggy Flaming.