1920 Kesäolympialaiset Antwerpenissä

Kesäolympialaiset, VII peräkkäin, pidettiin Antwerpenissä. Ne avattiin virallisesti 14. elokuuta ja suljettiin 30. elokuuta. Ensimmäiset niiden puitteissa järjestetyt kilpailut (taitoluistelijoiden ja jääkiekkoilijoiden kilpailut) pidettiin kuitenkin huhtikuussa. Heinäkuussa purjehtijat ja ampujat taistelivat mitalien puolesta, ja jalkapalloilijat pelasivat elo- ja syyskuussa.

1920 kesäolympialaiset Antwerpenissä

Antwerpenin vuoden 1920 olympialaiset pidettiin yhteensä 23. huhtikuuta - 12. syyskuuta. 2675 urheilijaa (mukaan lukien 78 naista) 29 maailman maasta kilpaili korkeimmista palkinnoista 158 alalla 25 urheilulajista. Nuorin osallistuja oli ruotsalainen Nils Skoglund (14 vuotta ja 8 päivää), vanhin taas Oskar Swann, jälleen Ruotsista (72 vuotta ja 281 päivää). USA: n maajoukkue ansaitsi eniten mitaleja - 94 kappaletta. Amerikkalaiset Lloyd Spooner ja Willis Lee saivat eniten mitaleja - 7 kappaletta.

Yleisurheilukilpailut pidettiin 15.-23.8. 509 miestä kilpaili mitaleista 29 tieteenalalla. Nuorin urheilija oli espanjalainen Diego Ordonez (16 vuotta ja 283 päivää), vanhin oli Matt McGrath, kotoisin Yhdysvalloista (42 vuotta ja 243 päivää). Eniten palkintoja ansaitsi suomalainen Paavo Nurmi ja ruotsalainen Erik Backman - 4 mitalia.

Miehille lisättiin ensimmäistä kertaa 3000 m aitajuoksu.

Urheilijoita Saksasta ja liittoutuneista maista ensimmäisessä maailmansodassa (Bulgaria, Turkki ja Itävalta-Unkari) ei kutsuttu. Poliittisista syistä myös Neuvostoliiton Venäjän urheilijat eivät osallistuneet olympialaisiin.

Antwerpenissä olympialippu nostettiin ensimmäistä kertaa, ja olympiavala julistettiin - näitä perinteitä kunnioitetaan tänään.

Pelien sankari oli suomalainen Paavo Nurmi, joka voitti ristin yksilö- ja joukkuekilpailuissa sekä 10 000 m kilpailussa ja ansaitsi myös hopeamitalin 5000 m kilpailussa. Englantilainen Albert Hill ansaitsi 2 huippupalkintoa - 800 ja 1500 m kilpailu.

Antwerpenissä hän päätti uransa voittamalla uransa neljännen olympiakultamitalin (maraton), joka oli yksi Tukholman vuoden 1912 olympialaisten sankareista - oleskelija Hannes Kolehmainen. Neljän kultapalkinnon lisäksi hänellä oli yksi "hopea".

Mitalien yleistä sijoitusta (korkeimpien palkintojen perusteella) johti Yhdysvaltain joukkue 9 kulta-, 12 hopea- ja 8 pronssimitalilla. Suomella oli myös 9 kultamitalia, mutta hopea ja pronssi olivat vastaavasti 4 ja 3. Kolmas sija - Iso-Britannia - 4 palkintoa kustakin arvosta.