Kesäolympialaiset 1960 Roomassa

17. kesäolympialaiset pidettiin Roomassa vuonna 1960 25. elokuuta - 11. syyskuuta. Neljä vuotta aiemmin Italian Cortina d'Ampezzon maakunta oli jo isännöinyt talviolympialaisia, mutta kesä pidettiin ensimmäistä kertaa, joten italialaiset otettiin vastaan suurella innostuksella.

Vuoden 1960 kesäolympialaisiin osallistui 5338 urheilijaa 83 maasta. Olympiliekin sytytti 18-vuotias juoksija Giancarlo Paris, joka valittiin Italian nuorten urheilijoiden keskuudessa järjestetyn ristin voittajaksi. Italian presidentti Giovanni Gronchi piti puheen avajaisissa.

XVII kesän olympialaisten tulosten mukaan Neuvostoliiton maajoukkue otti ensimmäisen sijan palkintojen määrässä joukkueiden luokituksessa. Neuvostoliiton urheilijat voittivat 43 kulta-, 29 hopea- ja 31 pronssimitalia. Toisen sijan saivat yhdysvaltalaiset olympialaiset - 34 kultamitalia, 21 hopeamitalia ja 16 pronssimitalia. Olympialaisten isännät nousivat kolmanteen vaiheeseen voitettuaan 13 kultaa, 10 hopeaa ja 13

pronssipalkinnot, mikä oli Italian urheilijoiden epäilemätön menestys.

Rooman olympialaisissa Neuvostoliiton urheilijat menestyivät erittäin hyvin, kun he olivat voittaneet 15 taiteellisesta voimistelusta 16 mitalista. Voimistelija Larisa Latynina sai 6 palkintoa - kolme kultaa, kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

Neuvostoliittoa edustavat painonnostajat menestyivät hienosti. Yuri Vlasov valittiin vuoden parhaaksi urheilijaksi. Kilpailun aikana hän asetti olympiaennätykset kaikissa kolmessa raskaansarjan urheilulajissa. Hänen asettamansa ennätykset olivat puhtaita ja ääliöitä ja kaikkialla maailmanennätyksiä.

Soutaja Vyacheslav Ivanov toisti Melbournen menestyksensä voittaen kultamitalin yksin. Myös muut soutajat ovat menestyneet. Leningradin Oleg Golovanov ja Valentin Boreiko päättivät ensimmäisenä matkan kaksirivisessä soutussa. Moskovalainen Antonina Seredina voitti melonnassa kaksi kultamitalia. Valkovenäjän melojat Leonid Geishtor ja Sergey Makarenko voittivat 1000 metrin kilpailun.

Naisten yleisurheilun parhaat olivat: Lyudmila Ševtsova (Dnepropetrovsk) - 800 metrin kilpailussa; Irina Press (Leningrad) - 80 metrin aitajuoksu; Vera Krepkina (Kiova) - kaukohyppy; Tamara Press - haulikko; Nina Ponomareva - kiekonheitto; Elvira Ozolina - keihäänheitto. Poikkeuksetta kaikki olympialaisten voittaneet Neuvostoliiton urheilijat asettivat uudet olympiaennätykset.

Rooman vuoden 1960 kesäolympialaisten päätösseremonia pidettiin 90 000 katsojan läsnä ollessa, jotka tervehtivät lippujen kantajia tapahtumaan osallistuvien maiden lipuilla. Jäähyväiset, armeijan yhtye, juhlallinen marssi, olympialaisen liekin hidas sammuminen - näin Rooman olympialaiset menivät historiaan.