1952 Talviolympialaiset Oslossa

Tämän olympialaisen paikka määritettiin ensin Kansainvälisen olympiakomitean jäsenten äänestyksellä eikä kokouksella. Lisäksi nämä ovat ensimmäisiä talvipelejä, jotka pidettiin tungosta Euroopan pääkaupungissa, mikä teki kilpailusta juhlallisemman.

1952 talviolympialaiset Oslossa

Vuoden 1952 talviolympialaiset nauttivat suuresta katsojien kiinnostuksesta, koska Norja on kiistaton johtaja talviurheilussa. Kilpailuun osallistui 30 maan maajoukkueet. Ensimmäistä kertaa Uuden-Seelannin ja Portugalin urheilijat tulivat peleihin. Saksan ja Japanin maajoukkueet sallittiin, DDR-joukkue kieltäytyi osallistumasta. Neuvostoliitosta tuli KOK: n jäsen juuri vuotta ennen olympialaisia, ja matalan tuloksen pelossa urheilujohtaja lähetti Norjaan vain tarkkailijoita.

Pelien alkuun mennessä norjalaiset olivat rakentaneet modernin kelkkaradan, valtavan Bislett-stadionin ja rekonstruoineet kuuluisan Holmenkollen-ponnahduslautan. Oslon itäosassa avattiin ainutlaatuinen sisätilaluistelurata "Jordan Amphi", joka täyttää kaikki kansainväliset vaatimukset jääkiekkoturnausten järjestämiseksi.

Keskeisen urheiluareenan rakentamisen aikana tehtiin useita teknisiä parannuksia. Kommentoijille tarjottiin modernit laitteet. Osaston pohjoisosa annettiin toimittajille, ja siinä oli pöydät puhelimilla. Osastojen alle sijaitsi moderni lääketieteellinen keskus. Toinen näiden pelien tekninen innovaatio oli tietokoneiden käyttö pisteiden laskemiseksi luistelijoiden esityksille.

22 palkintosarjaa pelattiin kahdeksassa urheilulajissa - bobsleigh, alppihiihto ja pikaluistelu, yhdistetty hiihto, hiihto, mäkihyppy, jääkiekko ja taitoluistelu. Games-52 -kilpailussa pidettiin ensimmäistä kertaa hiihtäjien kilpailuja 10 kilometrin kilpailussa, jossa voitti suomalainen Lydia Videman. Pallokiekko pidettiin näyttelyturnauksena.

Olympialaisten sankari oli norjalainen pikaluistelija Hjalmar Andersen, joka voitti kolme kultamitalia. Amerikkalainen hiihtäjä Andrea Lawrence-Mead ja saksalainen rattikelkkailija Andreas Ostler voittivat kaksi kultamitalia.

Kilpailun isännät voittivat joukkuekilpailussa 16 mitalilla, joista 7 kulta-, 3 hopea- ja 6 pronssimitalia. Amerikkalaiset saivat kunniamaininnan 11 mitalilla, kolmannen sijan Suomen maajoukkue.