Missä Vuoden 1984 Talviolympialaiset Pidettiin

XIV talviolympialaiset pidettiin 8. – 19. Helmikuuta 1984 Sarajevon kaupungissa, joka oli osa silloiseen Jugoslavian osavaltioon kuulunutta Bosnia ja Hertsegovinan tasavallan pääkaupunkia. 1272 urheilijaa 49 maasta kilpaili mitaleista 7 urheilulajissa.

Missä vuoden 1984 talviolympialaiset pidettiin

Talviolympialaisten hakemuksen käsittelyn aikana Sarajevolla oli erittäin vahvat kilpailijat: Japanin Sapporon kaupunki ja Ruotsin Göteborgin kaupunki. Sapporo isännöi jo vuoden 1972 talviolympialaisia, joten japanilaiset väittivät jatkuvasti, että he voisivat käyttää menestyksekkäästi sekä olemassa olevaa infrastruktuuria että kertynyttä kokemusta tällaisten suurten ja tärkeiden kilpailujen järjestämisestä. Toisessa äänestyskierroksessa Sarajevo voitti kuitenkin Sapporon 39 äänellä vastaan 33. Olympialaisten virallinen maskotti on söpö sudenpentu Vuchko.

Neuvostoliiton maajoukkue näissä peleissä pidettiin tärkeimpänä suosikkina voittaa joukkueiden kilpailussa. Odotimme erityisesti jääkiekkomaajoukkueen voittoa, koska edellisissä Lake Placidin olympialaisissa jääkiekkoilijamme hävisivät turnauksen loppuosassa sensaatiomaisesti Yhdysvaltain joukkueelle, joka oli kaikilta osin ylivoimainen. Tämä peli meni historiaan nimellä "Miracle on Ice". Ja näytti siltä, että odotukset toteutuivat, Neuvostoliiton maajoukkue aloitti heti suorituskyvyn voitolla: heti kilpailun ensimmäisenä päivänä hiihtäjä Nikolai Zimyatov voitti kultamitalin 30 km: n etäisyydellä. Mutta lopulta Neuvostoliiton maajoukkue otti vain toisen sijan joukkueiden kokonaisluokituksessa voitettuaan 25 mitalia - 6 kultaa, 10 hopeaa ja 9 pronssia. Verrattuna edellisiin Lake Placidin olympialaisiin, joissa voitettiin 10 kultamitalia, tämä oli melko heikko tulos.

Jonkin verran lohtua oli se, että jääkiekkoilijamme olivat kultamitalistien joukossa. Ensimmäisen sijan voitti DDR: n maajoukkue, joka sai 9 kulta-, 9 hopea- ja 6 pronssimitalia. USA-joukkue sijoittui kolmanneksi 4 kultamitalilla.

Yleensä olympialaisten järjestäminen osoittautui korkealle tasolle, pelit pidettiin todella urheilullisessa ilmapiirissä. Paikallinen väestö kohteli urheiluvaltuuskuntien jäseniä vilpittömästi. Lyhyesti sanottuna Sarajevon olympialaiset olivat todellinen urheilun ja rauhan juhla.