1994 Talviolympialaiset Lillehammerissa

1737 urheilijaa 67 maasta osallistui XVII talviolympialaisiin Lillehammerissa (Norja). He kilpailivat 61 palkintosarjasta 12 urheilulajissa. Kansainvälinen olympiakomitea järjesti nämä pelit kaksi vuotta edellisten jälkeen erottaakseen kesä- ja talviolympialaisten ajoituksen.

1994 talviolympialaiset Lillehammerissa

Ensimmäistä kertaa Lillehammerissa entisen Neuvostoliiton urheilijat pelasivat erillisinä joukkueina, kun taas Venäjän joukkue näytti erinomaisia tuloksia, kun se oli voittanut eniten kultamitalia - 11. Tämän seurauksena se otti ensimmäisen joukkueen sijan, mutta hävisi voitettujen mitalien kokonaismäärä norjalaisille - 26 vs. 23.

Venäläiset ottivat melkein kaiken kultaisen taitoluistelun: Alexey Urmanov miesten yksiluisteluissa, Oksana Grischuk ja Evgeny Platov tanssiparikilpailuissa, toinen pelien voitonpari oli Ekaterina Gordeeva ja Sergei Grinkov. Neuvostoliiton taitoluistelukoulun edustaja ukrainalainen Oksana Baiul voitti myös naiset.

Venäjän ampumahiihtojoukkue toimi erinomaisesti, jossa Sergei Chepikov loisti, joka voitti sprintin. Naisten joukkue Anfisa Reztsovan johdolla voitti viestin, miehet päästivät Saksan maajoukkueen eteenpäin ja voittivat hopean. Uuden kultamitalin toi joukkueellemme miesten 20 km kilpailun voittaja Sergey Tarasov.

Naisten hiihtojoukkue, jonka muodostavat Lyubvi Egorova, Elena Vyalbe, Larisa Lazutina ja Nina Gavrylyuk, ei jättänyt mahdollisuutta kenellekään. Lyubov Egorovasta tuli Lillehammerin kisojen kolminkertainen mestari, joka voitti myös viiden kilometrin kilpailun klassisella vedolla ja 15 kilometrin kilpailun Gundersen-järjestelmän mukaan. Tämän urheilun miehillä norjalainen Bjorn Daly oli upea, joka voitti kaksi kultaa ja hopeaa. Uzbekistan voitti ensimmäisen olympiakultamitalin. Lina Cheryazova oli paras freestyle-akrobatiassa, joka esiteltiin ensimmäisen kerran Valko-olympialaisissa.

Valitettavasti venäläiset jääkiekkoilijat jäivät ilman mitalia. Välierissä joukkueemme ei päässyt ruotsalaisten ohitse, ja ottelussa kolmannesta sijasta hävisi suomalaiset. Viimeinen ottelu Ruotsi-Kanada ensimmäistä kertaa olympialaisten historiassa päättyi ampumiseen, jossa ruotsalaiset olivat tarkempia. Muita Lillehammerin sankareita ovat norjalainen luistelija Johan-Olaf Koss, joka voitti kolmella etäisyydellä.