1984 Talviolympialaiset Sarajevossa

XIV talviolympialaisten paikka valittiin vuonna 1978 KOK: n 80. istunnossa Ateenassa. Ehdokaskaupunkeja oli neljä, mutta amerikkalainen Los Angeles ei vahvistanut hakemustaan, ja päätöksen tekeminen kesti vain kaksi äänestyskierrosta. Kilpailun isännöimisoikeus päätettiin antaa Jugoslavian Sarajevon kaupungille vain kolmella äänellä.

1984 talviolympialaiset Sarajevossa

XIV talviolympialaisten aikaan Sarajevo oli Jugoslavian yhden tasavaltojen pääkaupunki, jonka asukasluku oli yli 500 tuhatta. Se ei ollut ultramoderni metropoli - mäkisellä alueella sijaitsevat talot sijaitsivat kompaktisti kapeilla kaduilla, joita pitkin raitiovaunut kulkivat. Tällaiset olosuhteet sulkivat pois suurkaupunkien ikuisen ongelman suurten foorumien - liikenneruuhkien - järjestämisessä. Olympialaisten avajais- ja päätösjuhlia varten sekä osana kilpailua kunnostettiin tasavallan suurin stadion "Asim Ferhatovich-Khase".

Avajaiset pidettiin 8. helmikuuta 1984, mutta kilpailun alku annettiin edellisenä päivänä - jääkiekkoilijat aloittivat turnauksensa. Sinä päivänä Neuvostoliiton maajoukkue voitti tämän turnauksen suurimman voiton kukistamalla puolalaiset pisteillä 12: 1. Tämä joukkue tuli olympiavoittaja vuonna 1984, jättäen ikuiset kilpailijat toiseksi - Tšekkoslovakian maajoukkue.

Talviolympialaisissa 1984 pelattiin 39 palkintosarjaa kymmenessä urheilulajissa 12 päivässä. Tulostensa mukaan Neuvostoliitto oli joukkuekilpailussa ensimmäinen palkintojen kokonaismäärässä (25), mutta hävisi DDR: lle (24 mitalia) laadultaan - saksalaisilla oli vielä kolme kultapalkintoa. Yhdysvaltain urheilijoiden epäonnistunut suorituskyky osoittautui epätavalliseksi - maan joukkue oli palkintomäärässä (8) vasta viides, jäämällä tässä indikaattorissa Suomen (13) ja Norjan (9) jälkeen. Itävallan joukkue, joka on aina ollut vahva talviurheilussa, esiintyi myös epäonnistuneesti - se sai vain yhden pronssimitalin. Mutta ainoa kotijoukkueen voittama palkinto tunnustettiin päinvastoin suureksi menestykseksi - superjättipujottelun hopeamitalista tuli ensimmäinen maan olympiahistoriassa. Sarajevon olympialaisiin osallistui 1272 urheilijaa 49 maailman maasta.