Ensimmäinen Venäläinen Pronssi Naisten Luurangossa

Ensimmäistä kertaa olympialaisten historiassa venäläinen urheilija voitti pronssimitalin luurangossa.

Elena Nikitina radalla

Olympialaisten historiassa venäläiset urheilijat, jotka kilpailevat naisten luurankokurissa, eivät ole koskaan nousseet palkintokorokkeelle. Vuoteen 2014 asti paras venäläinen luurankourheilija oli Ekaterina Mironova, joka pystyi ottamaan vain seitsemännen sijan Kanadan olympialaisissa.

Sankin reki- ja kelkkaradalla Venäjän luurankotiimiä edusti kolme urheilijaa tämän tyyppisissä kilpailuissa kerralla - Elena Nikitina, Olga Potylitsyna ja Maria Orlova. Olympiakilpailun tulosten mukaan kaikki kolme tyttöä tulivat kuuden parhaan joukkoon, mikä on varsin hyvä tulos joukkueelle.

Naisten luurankokilpailu kesti kaksi päivää. Ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen Elena Nikitina miehitti sijoituksen kolmannen rivin ja pystyi pitämään kiinni tästä asemasta viimeisen kilpailunsa jälkeen. Hänen neljän ajon kokonaisradansajansa oli 3 minuuttia ja 54,30 sekuntia. Voitto olympiakultamitalina tässä urheilulajissa meni Englannin edustajalle Elizabeth Yarnoldille ja hopea Noel Picus-Pacelle (USA).

Mielenkiintoinen tosiasia oli, että Elena Nikitina alkoi harjoittaa luurankoa melko odottamattomasti, ennen kuin hän pelasi Moskovan jalkapallojoukkueessa. Hän pääsi Venäjän luurankotiimiin vasta vuonna 2009. Ensimmäisessä osallistuessaan maailmancupiin Nikitina otti heti kymmenennen sijan maanmiehensä edestä monin paikoin. Sotšin pronssinen olympiamitali ei ole ainoa palkintokorkeus 21-vuotiaalle urheilijalle. Tammikuussa 2013 hänestä tuli ensimmäinen venäläinen tyttö, joka voitti luurankomestaruuden.