Millainen Oli Vuoden 1928 Olympialaiset St. Moritzissa

Vuoden 1928 toiset talviolympialaiset pidettiin St. Moritzissa (Sveitsi) 11.-19. Helmikuuta. Pelien kilpailijat olivat Enelberg, Davos ja St. Moritz. Jälkimmäisen valinta johtui hyvien laskettelurinteiden esiintymisestä tässä paikassa.

Millainen oli vuoden 1928 olympialaiset St. Moritzissa

Vuoden 1928 talviolympialaisiin osallistui 25 maata, 491 urheilijaa (joista 27 oli naisia). Mitalit jaettiin 13 numerossa kuudesta urheiluohjelmasta.

Pikaluistelussa ja hiihdossa kilpailu lisääntyi, mutta tulos ei käytännössä eronnut ensimmäisten olympialaisten tuloksista vuonna 1924. Norjalaiset urheilijat ovat menettäneet vain yhden neljästä kultamitalista täällä (hiihto).

Luistelussa suomalainen Klas Thunberg voitti kaksi kultamitalia 1500 m ja 500 m etäisyyksiltä. Norjalaiset Bernt Evensen ja Ivar Ballangrud voittivat kullakin kullakin samoissa kilpailuissa.

Ruotsalaiset hiihtäjät voittivat 50 km kilpailun. Asiantuntijoiden mukaan sulan takia turvonnut raskas laskettelurata esti norjalaisia osoittamasta korkeaa juoksutekniikkaansa. Norjan hiihtäjät osoittivat olevansa paljon vahvempia kuin kilpailijansa, kun 18 km: n matka oli vielä keskellä sulaa. Kulta tällä etäisyydellä otti Johan Grottmsbroten, hän oli myös ensimmäinen ampumahiihdossa.

Sveitsiläiset urheilijat luurankokilpailuissa eivät onnistuneet saamaan yhtään mitalia. Mutta amerikkalaiset onnistuivat voittamaan kultaa ja hopeaa nopeissa rekikilpailuissa. USA: n osallistujat osoittautuivat myös muita voimakkaammiksi bobikelkassa - toinen amerikkalainen joukkue voitti, ensimmäinen sijoittui toiseksi.

Jääkiekkoturnauksen voittivat kanadalaiset. He eivät antaneet yhtään maalia kilpailijoilleen Ruotsista.

Taitoluistelukilpailun aikana vain ruotsalainen Gillis Grafström pystyi puolustamaan mestaruuden ja varmisti mitalin vuonna 1924. Naisten kilpailussa mestaruuden voitti norjalainen taitoluistelija Sonya Heni, josta tuli maailmanmestari vuosi ennen olympialaisia. Pariisiluistelussa ranskalaiset taitoluistelijat Pierre Brunet ja Andre Joly ottivat kultaa. Itävallan taitoluistelijat saivat kaksi hopea- ja pronssimitalia.

Joukkueiden kilpailussa, kuten vuoden 1924 peleissä, voitti Norjan urheilijat, jotka saivat 93 pistettä (15 mitalia, joista 5 kultaa, 5 hopeaa ja 5 pronssia). Toisella sijalla olivat amerikkalaiset, jotka voittivat 45 pistettä (6 mitalia: 2 kultaa, 2 hopeaa ja 2 pronssia). Kolmannen sijan saivat Ruotsin urheilijat, jotka ansaitsivat 35 pistettä (5 mitalia: 2 kultaa, 2 hopeaa ja 1 pronssi).