1976 Talviolympialaiset Innsbruckissa

Neuvostoliiton ja länsimaiden vastakkainasettelun aikana olympialaisten kilpailuilla oli paitsi urheilua myös tärkeä poliittinen merkitys - kaksi järjestelmää, sosialistinen ja kapitalistinen, yritti todistaa, kenen kehitysversio oli oikeampi. Olympialaiset Itävallan Innsbruckin kaupungissa, jossa epätoivoinen taistelu palkinnoista eteni, ei ollut poikkeus.

1976 talviolympialaiset Innsbruckissa

Alun perin olympialaisten piti tapahtua Yhdysvalloissa, Denverissä. Kaupungin asukkaat kuitenkin äänestivät pelejä vastaan kansanäänestyksessä, joten olympiakomitea joutui vaikeaan tilanteeseen. Tämän seurauksena Innsbruck, joka oli isännöinyt heitä jo vuonna 1964, suostui järjestämään olympialaiset.

1123 henkilöä 37 maasta osallistui talviolympialaisiin. Kilpailuja järjestettiin kymmenellä urheilulajilla: alppihiihto, bobikelkka, pikaluistelu, ampumahiihto, mäkihyppy, kelkkailu, hiihto, yhdistetty hiihto, taitoluistelu ja jääkiekko. Olympialaisten tulosten mukaan Neuvostoliiton urheilijat voittivat ehdoton voitto voittamalla 13 kulta-, 6 hopea- ja 8 pronssipalkintoa. Toisen sijan DDR otti 7 kulta-, 5 hopea- ja 7 pronssimitalilla. Yhdysvaltain edustajat saivat kolmannen sijan - 3 kulta-, 3 hopea- ja 4 pronssimitalia.

Jääkiekko on aina yksi talviolympialaisten upeimmista kilpailuista. Valitettavasti pelejä boikotoinut Kanadan joukkue ei kilpaillut Innsbruckissa, joten ikuiset kilpailijat - Neuvostoliiton ja Tšekkoslovakian joukkueet - taistelivat finaalissa oikeutta kutsua maailman vahvimmaksi joukkueeksi. Kokouksen alku ei suosi Neuvostoliiton jääkiekkoilijoita, jo ensimmäisellä puoliskolla he hävisivät 0: 2-pisteillä. Toisella puoliskolla he onnistuivat voittamaan takaisin, mutta kolmannella, kahdeksan minuuttia ennen loppua, tšekit ottivat taas johtoaseman. Heidän odotustensa ei kuitenkaan ollut tarkoitus toteutua - Alexander Yakushevin ja Valery Kharlamovin tavoitteet antoivat Neuvostoliiton joukkueelle tulla mestariksi neljännen kerran peräkkäin. Tšekit saivat toisen sijan, kolmannen ottivat saksalaiset urheilijat.

Neuvostoliiton urheilijat menestyivät hyvin myös taitoluistelussa. Irina Rodnina ja Alexander Zaitsev voittivat kultaa pariluistelussa, kun taas Lyudmila Pakhomova ja Alexander Gorshkov voittivat jäätanssia. Miesten yhden luistelun hopea meni Vladimir Koroleville, joka oli toiseksi vain erinomaisen brittiläisen John Curryn jälkeen. Amerikkalainen Dorothy Hamill voitti ansaitusti naisten kultamitalin.

Pelit onnistuivat myös Neuvostoliiton hiihtäjille. 30 kilometrin kilpailussa voitti Sergei Saveljev, 15 kilometrin kilpailussa Nikolai Bazhukov ja Jevgeni Beljajev ottivat kaksi ensimmäistä sijaa. Joukkuekilpailussa Neuvostoliiton joukkue onnistui voittamaan pronssin, kullan voittivat suomalaiset urheilijat.

Raisa Smetanina oli ensimmäinen naisten maastohiihdossa 10 kilometriä, Neuvostoliiton tytöt voittivat kultaa viestissä.

Ampumahiihtäjät veivät kultamitalin myös Neuvostoliitolle - 20 kilometrin yksilökilpailussa Nikolai Kruglov tuli ensimmäiseksi, viestissä ei ollut yhtäläistä Neuvostoliiton urheilijoiden kanssa.

Vuoden 1976 talviolympialaisista tuli yksi menestyneimmistä Neuvostoliiton urheilijoille ja tuli ikuisesti Neuvostoliiton ja Venäjän urheiluhistoriaan.