Talviolympialaiset 1956 Cortina D'Ampezzossa

Viides (talvi) olympialaiset pidettiin vuonna 1956 Cortina d'Ampezzossa (Italia) 26. tammikuuta - 5. helmikuuta. Niihin osallistui 942 urheilijaa, mukaan lukien 146 naista, 33 maasta. Tänä vuonna Neuvostoliiton joukkue debytoi peleissä (53 urheilijaa), mikä muutti radikaalisti voimatasapainoa. Yhteensä 5 urheilulajia pidettiin 245 kilpailua, hiihtokilpailuohjelmaa muutettiin ja laajennettiin. Joten 18 km kilpailun sijasta järjestettiin 15 ja 30 km hiihtokilpailuja. Naiset taistelivat kultaa 3x5 km viestissä.

Talviolympialaiset 1956 Cortina d'Ampezzossa

Jo 1920- ja 1930-luvuilla Cortina d'Ampezzo oli melko tunnettu talviurheilukeskus. Täällä pidettiin alppihiihtoa ja hiihtoa. Tämä lomakeskus nimitettiin myös olympialaisiin vuonna 1940.

Pelien alkuun mennessä kaupunki muuttui täysin. Pystytettiin kaunis moderni stadion, jossa oli 4-tasoiset osastot, ja valmisteltiin korkealle pikarata luistelijoille. Myös uusi ponnahduslauta (80 m) rakennettiin - kilpailun osallistujien mukaan yksi maailman parhaista.

Ensimmäistä kertaa tänä vuonna yksi urheilijoista kaikkien pelien osallistujien puolesta antoi olympiavallan (tämän teki italialainen Juliana Chenal-Minuzzo). Myös tällaisten kilpailujen TV-lähetys suoritettiin ensimmäistä kertaa.

Kuten jo mainittiin, Neuvostoliiton urheilijat muuttivat voimatasapainoa radikaalisti heidän hyväkseen. He ovat kilpaillut kaikissa kilpailuissa paitsi kelkka- ja taitoluistelu. L. Kozyreva ansaitsi ensimmäisen kultaa Neuvostoliiton 10 km: n hiihtokilpailussa, ja toisen ja kolmannen sijan jakivat myös Neuvostoliiton hiihtäjät. Viestissä Neuvostoliiton joukkue voitti hopean ja sitten suomalaiset hiihtäjät. Ensimmäiset historian olympiavoittajat, jotka eivät kuuluneet Skandinavian maihin, olivat myös urheilijamme - Pavel Kolchin antoi Neuvostoliiton maajoukkueelle 3 palkintoa - 1 kulta- ja 2 pronssimitalia.

Miesten hiihdossa taistelu oli suhteellisen tasaista. Norjalaiset, suomalaiset, ruotsalaiset ja Neuvostoliiton urheilijat saivat yhden korkeimman palkinnon. Mäkihyppyissä paras oli suomalaisen L. Hyvärisen (81 ja 84 m), joka harjoitti uutta hyppytekniikkaa, ja norjalainen S. Stenersen juhli ampumahiihdon voittoa. Alppihiihtokilpailuja hallitsi itsevarmasti itävaltalainen A. Sailer, joka oli voittanut kaikki 3 kilpailutyyppiä.

Mitä tulee VIII talviolympialaisten päähenkiseen tuntemukseen, Neuvostoliiton urheilijat esittivät sen yleisölle. Norjalaiset, jotka olivat päätä ja hartioita ennen kaikkea vuonna 1952, olivat tyytyväisiä vain kahteen hopeapalkintoon. Neuvostoliiton urheilijat olivat tällä kertaa parempia: tämän osoittivat uusi maailmanennätys (40, 2 s) ja E. Grishinin "kulta" 500 metrin etäisyydellä sekä kaksi maailmanennätystä (ja tietysti 2 kultamitalit) 1500 m: n etäisyydellä kaikki samat Grishin ja Yu. Olympiaennätys 5000 m: n etäisyydellä oli B. Shilkov. Pohjoismaalaiset juhlivat voittoa vain kerran - 10000 m: ssä (1. sija oli ruotsalainen S. Erickson).

Bobilla (deuce) italialaiset voittivat hopea- ja kultamitalit, sveitsiläiset voittivat kultamitalit nelosissa, ja Italia oli tyytyväinen toiseen sijaan. Yhden taitoluistelun taistelija Yhdysvalloista tuli mestareiksi, pariohjelmassa - Itävallasta.

Neuvostoliiton maajoukkueen jääkiekkoilijat voittivat itsevarmasti kaikki kilpailijansa ja tulivat olympialaisten mestareiksi, ja voittamattomat kanadalaiset tyytyivät vain 3. sijaan, antaen Yhdysvaltojen mennä eteenpäin (he hävisivät amerikkalaisille 1: 4).

Tämän seurauksena Neuvostoliitto kokonaistaulukossa otti ensimmäisen rivin - 104 pistettä ja 16 mitalia (7-3-6), toinen sija oli Itävallassa - 66, 6 pistettä ja 11 mitalia (4-3-4), kolmas sija oli Suomessa - 57 pistettä ja 6 mitalia (3-3-1).